De Koningstheateracademie biedt het Hbo onderwijsprogramma ‘Bachelor of Cabaret’ aan. De opleiding staat bekend als de meest succesvolle opleiding tot cabaretier in Nederland.
Bijzonder aan de Koningstheateracademie is dit: De opleiding besteedt bijzonder veel zorg aan de cabaretier als kunstenaar, èn aan de cabaretier als ondernemer. Daarom is er al tijdens je studie de mogelijkheid om ervaring op te doen in het werkveld. De Koningstheateracademie heeft namelijk een impresariaat: KTAproducties. Via dit impresariaat komen zowel zakelijke opdrachten binnen als opdrachten in theaters. Zo doe je al tijdens je studie de nodige èchte ervaring op, en bovendien heb je de mogelijkheid om een deel van je collegegeld terugverdienen. Dat is uniek voor een kunstvakopleiding!
Meer weten over het impresariaat van de Koningstheateracademie? Check het hier!
De Koningstheateracademie is (nu nog!) privaat gefinancierd. Vanaf 01 september 2022 vallen we echter onder Avans Hogeschool en zijn wij een reguliere HBO-opleiding. Dat betekent onder andere dat het collegegeld-tarief omlaag gaat. Zie hieronder de tarieven voor komend jaar.
Studenten van de HBO-opleiding tot Bachelor of Cabaret hebben recht op studiefinanciering en een ov-jaarkaart. Ook biedt DUO een mogelijkheid voor collegegeldkrediet. Verder worden door sommige ondernemende studenten verschillende manieren toegepast om dit collegegeld bij elkaar te krijgen, zoals crowd-funding, fondsen etc.
Hieronder vind je een overzicht van de lesdagen, de kosten, en nog financiële info over aftrekbaarheid, studiefinanciering, collegegeldkrediet, etc.
(Seizoen 2022-2023)
Hbo ‘Bachelor of Cabaret’ | maandag t/m donderdag |
Voorbereidend jaar | donderdag en vrijdag |
Hbo ‘Bachelor of Cabaret’ | € 2.209,- |
Voorbereidend jaar | € 2.600,- |
De kosten voor de opleiding zijn in veel gevallen fiscaal aftrekbaar, omdat je studie is gericht op je (toekomstige) werk of beroep. Je kunt de kosten dan aftrekken van de belasting. Je kunt op de site van de Belastingdienst meer informatie vinden. Afhankelijk van je inkomen kan het oplopen tot de helft van je studiekosten. Hbo-studenten die gebruik maken van studiefinanciering door de overheid (DUO, voorheen IB-groep) kunnen geen gebruik maken van dit fiscale middel.
Zij kunnen wel gebruik maken van het collegegeldkrediet, waarbij een lening met DUO wordt aangegaan om het collegegeld te financieren. Een lening dus. Deze moet sowieso terugbetaald worden na je studie. Meer informatie vind je op de pagina van DUO.