Hoe doe je auditie?

Audities 2019-2020

Om toegelaten te worden tot de Koningstheateracademie, moet je auditie doen. De audities voor het volgende seizoen zijn op 01 juni (eerste ronde) en 16 juni (tweede ronde)!

Je kunt je aanmelden door het auditieformulier te downloaden, het ingevuld aan ons opsturen (mag ook ingescand per mail verstuurd worden aan secretariaat@koningstheateracademie.nl!) en het auditiebedrag aan ons over te maken. Je vindt de benodigde info daarvoor op het auditieformulier.

Wat zoeken we?

Wij zoeken:

  • Dwarse denkers, oorspronkelijke denkers
  • Met een groot rechtvaardigheidsgevoel
  • Met zelfkennis en met humor
  • Jonge helden die vragen durven te stellen, aan zichzelf en aan de wereld om hen heen
  • Fijngevoelige poëten, muzikanten en theatermakers die wat te zeggen hebben over de wereld omdat het er toe doet, omdat de ander er toe doet

De Koningstheateracademie levert jonge cabaretiers af die authentiek en eigenzinnig zijn in vorm en inhoud.

Wij zoeken studenten waarin wij de potentie zien om in vier jaar tijd uit te groeien tot cabaretiers die op een eigen en oorspronkelijke manier in woord, beeld en muziek kunnen vertellen wat ze te zeggen hebben, en die dit op geen andere plek kunnen doen dan in het theater.

Auditie

Wat houdt auditie doen in?

Wil je aangenomen worden op deze opleiding (voltijd, deeltijd, voorbereidend jaar & Playground-varianten), dan moet je deelnemen aan een auditie. De auditie bestaat uit twee rondes.
Voor de eerste ronde bereid je een tweetal presentaties voor, namelijk:

  • Een lied uit de Nederlandse kleinkunst. Je dient zelf te zorgen voor de muzikale begeleiding. Wie zichzelf niet begeleidt, laat begeleiden of a capella zingt, kan gebruik maken van een muziek-CD; ‘meezingen’ op een bestaande uitvoering is natuurlijk niet toegestaan.
  • Een zelfbedachte mini theatervoorstelling van maximaal vijf minuten, bestaande uit louter zelf-geschreven gezongen en/of gesproken repertoire. Je presenteert dit materiaal als afgerond geheel.

De eerste auditieronde sluit je af met een (gezamenlijk) gesprek over je ambities om cabaretier te worden. Op grond van de eerste auditieronde worden de auditanten geselecteerd die doorgaan naar de tweede auditieronde. Tijdens deze tweede auditieronde bereid je opnieuw een lied uit de Nederlandse kleinkunst voor en voer je wederom een zelfbedachte mini theatervoorstelling van maximaal vijf minuten op. Daarnaast volg je lessen in de hoofdvakken van de opleiding.

Na de tweede auditieronde kun je worden toegelaten tot de voltijdopleiding, de deeltijdvariant, de tweede fase, de vooropleiding of het voorbereidend jaar.

collage_presentaties4

Waarop word je beoordeeld? 

Ben je een cabaretier?
De opleiding is specifiek gericht op het genre cabaret. Toch is dat ook weer een paraplubegrip voor schrijvers, zangers en acteurs die bewust kiezen voor het genre cabaret vanuit deze expertises. We willen dus te weten komen wat voor maker jij bent en waar je expertises liggen.

Hoe zit het met stem en lichaam?
Stem en lichaam zijn essentiële onderdelen van je performance. We willen weten in hoeverre stem en lichaam te ontwikkelen/ontwikkeld zijn, en of ze verder ontwikkelbaar zijn.

Hoe staat het met je motivatie?
Een cabaretier werkt vanuit een persoonlijk noodzaak om zijn/haar visie op mens en maatschappij kenbaar te maken. Wat drijft je/waarover moet je spreken? Dat zijn de vragen waarop we antwoord willen krijgen.

Hoe denk je over mens en maatschappij?
De cabaretier werkt vanuit zijn persoonlijke noodzaak en zet zijn eigen leven/verhalen in om zijn engagement kracht bij te zetten. In hoeverre ben jij in staat jouw particuliere fascinatie of jouw verhaal naar een hoger algemeen menselijk niveau te tillen? Ben je op de hoogte van actuele relevante ontwikkelingen in kunst, cultuur en maatschappij?

collage_presentaties2

Toelatingseisen

Voor toelating tot de voltijdopleiding dien je te beschikken over een HAVO-, VWO- of MBO-diploma. Een speciaal vakkenpakket is niet vereist.

Meeloopdag

Wil je eerst een keer komen kijken voordat je je inschrijft voor de audities? Meld je dan aan voor de meeloopdag!

Meer weten?

Check dit document. Daarin vind je meer gedetailleerde informatie over de toelatingsprocedure van de Koningstheateracademie.

Auditie

Haal talent in huis!

Meld je aan voor de Lammerentour en haal 3 cabaretiers in huis. Gratis!
Lees verder

Ervaring opdoen tijdens je studie

Uniek aan de KTA is dat je al tijdens je studie de mogelijkheid hebt om een deel van je collegegeld terug te verdienen. Je bent als cabaretier immers niet alleen kunstenaar, maar ook ondernemer!
Lees verder

BACHELOR OF CABARET

KTA biedt de eerste en enige officiële HBO-opleiding aan tot cabaretier in Nederland. De Bachelor of Cabaret is een vierjarige voltijd opleiding.
Lees verder

Youtube kanaal