Audities

Audities 2022-2023

Om toegelaten te worden tot de Koningstheateracademie moet je auditie doen. Voor seizoen 2022-2023 zijn de audities op 28 mei, de tweede ronde is op 04 & 05 juni 2022!

Je kunt je aanmelden door het auditieformulier te downloaden, het ingevuld aan ons te mailen (secretariaat@koningstheateracademie.nl) en het auditiebedrag aan ons over te maken. Je vindt de benodigde betaalgegevens op het auditieformulier.

De uiterlijke inleverdatum van het auditieformulier is 1 mei 2022.

Informatie voor de eerste ronde:
Je maakt vijf minuten materiaal, dat mag over alles gaan. Daarnaast zing je een kleinkunstlied. Als lied zing je een kleinkunstlied. Dit begrip mag je breed opvatten: musicals of singer-songwriters kan ook kleinkunst zijn. We hopen dat de eerste ronde fysiek op de academie is. Als er tegen die tijd beperkende maatregelen in werking zijn, dan nemen we contact op met de auditanten.

Mocht je een eigen lied willen zingen, dan kan dit als onderdeel van je 5 minuten eigen materiaal. Hierna zing je dus ook nog een bestaand kleinkunstlied.

De tweede ronde is fysiek op de academie. Zorg dus dat je deze twee dagen vrijhoud in je agenda!

Wat zoeken we?

Wij zoeken:

  • Dwarse denkers, oorspronkelijke denkers
  • Met een groot rechtvaardigheidsgevoel
  • Met zelfkennis en met humor
  • Jonge helden die vragen durven te stellen, aan zichzelf en aan de wereld om hen heen
  • Fijngevoelige poëten, muzikanten en theatermakers die wat te zeggen hebben over de wereld omdat het er toe doet, omdat de ander er toe doet

De Koningstheateracademie levert jonge cabaretiers af die authentiek en eigenzinnig zijn in vorm en inhoud.

Wij zoeken studenten waarin wij de potentie zien om in vier jaar tijd uit te groeien tot cabaretiers die op een eigen en oorspronkelijke manier in woord, beeld en muziek kunnen vertellen wat ze te zeggen hebben, en die dit op geen andere plek kunnen doen dan in het theater.

Wat houdt auditie doen in?

Wil je aangenomen worden op deze opleiding (voltijd, deeltijd, voorbereidend jaar & Playground-varianten), dan moet je deelnemen aan een auditie. De auditie bestaat uit twee rondes.

Die eerste ronde bestaat uit:

  • Een lied uit de Nederlandse kleinkunst. Let op de muzikale begeleiding. Wie zichzelf niet begeleidt of laat begeleiden of a capella zingt, kan gebruik maken van een karaokeband; ‘meezingen’ op een bestaande uitvoering is natuurlijk niet toegestaan.
  • Een zelfbedachte mini-theatervoorstelling van maximaal vijf minuten, bestaande uit louter eigen¬ gezongen en/of gesproken repertoire. Je presenteert dit materiaal als afgerond geheel.

Op grond van de eerste auditieronde worden de auditanten geselecteerd die doorgaan naar de tweede auditieronde. Dit communiceren wij in de week van 31 mei 2021. Houd de data van de tweede ronde dus vrij in je agenda.

Tijdens deze tweede auditieronde bereid je opnieuw een lied uit de Nederlandse kleinkunst voor en voer je wederom een zelfbedachte mini theatervoorstelling van maximaal vijf minuten op. Daarnaast volg je lessen in de hoofdvakken van de opleiding en verschillende improvisatieopdrachten. We gaan ervan uit dat de tweede auditieronde gewoon op de academie plaats zal vinden.

Na de tweede auditieronde kun je worden toegelaten tot de voltijdopleiding, de deeltijdvariant, het voorbereidend jaar of de Playground-varianten.

Kosten voor auditie 

Aangezien de KTA niet overheidsgefinanciërd is, moeten wij onze docenten en beoordelaars inhuren voor de auditierondes. Vandaar dat wij van de auditanten voor de eerste ronde €50,00 vragen. Mocht je door zijn en ook aan de tweede ronde deelnemen (twee dagen) vragen we je nog een extra bedrag á €100,00 te betalen. In totaal betaal je, indien je alle auditierondes volgt, dus €150,00. Alle betaalgegevens staan op het aanmeldformulier.

collage_presentaties4

Waarop word je beoordeeld? 

Ben je een cabaretier?
De opleiding is specifiek gericht op het genre cabaret. Toch is dat ook weer een paraplubegrip voor schrijvers, zangers en acteurs die bewust kiezen voor het genre cabaret vanuit deze expertises. We willen dus te weten komen wat voor maker jij bent en waar je expertises liggen.

Hoe zit het met stem en lichaam?
Stem en lichaam zijn essentiële onderdelen van je performance. We willen weten in hoeverre stem en lichaam te ontwikkelen/ontwikkeld zijn, en of ze verder ontwikkelbaar zijn.

Hoe staat het met je motivatie?
Een cabaretier werkt vanuit een persoonlijk noodzaak om zijn/haar visie op mens en maatschappij kenbaar te maken. Wat drijft je/waarover moet je spreken? Dat zijn de vragen waarop we antwoord willen krijgen.

Hoe denk je over mens en maatschappij?
De cabaretier werkt vanuit zijn persoonlijke noodzaak en zet zijn eigen leven/verhalen in om zijn engagement kracht bij te zetten. In hoeverre ben jij in staat jouw particuliere fascinatie of jouw verhaal naar een hoger algemeen menselijk niveau te tillen? Ben je op de hoogte van actuele relevante ontwikkelingen in kunst, cultuur en maatschappij?

collage_presentaties2

Toelatingseisen

Voor toelating tot de voltijdopleiding dien je te beschikken over een HAVO-, VWO- of MBO-diploma. Een speciaal vakkenpakket is niet vereist.

Wanneer een student onvoldoende vooropleiding heeft, dient hij/zij een 21+toets te laten afnemen. Avans+ werkt hiervoor in de meeste gevallen samen met Talentcompaz. De student kan zich zelf bij deze instantie melden.

Haal talent in huis!

Meld je aan voor de Lammerentour en haal 3 cabaretiers in huis. Gratis!
Lees verder

Ervaring opdoen tijdens je studie

Uniek aan de KTA is dat je al tijdens je studie de mogelijkheid hebt om een deel van je collegegeld terug te verdienen. Je bent als cabaretier immers niet alleen kunstenaar, maar ook ondernemer!
Lees verder

BACHELOR OF CABARET

KTA biedt de eerste en enige officiële HBO-opleiding aan tot cabaretier in Nederland. De Bachelor of Cabaret is een vierjarige voltijd opleiding.
Lees verder

Youtube kanaal