We gaan open!

Liliane Fonds en Koningstheateracademie openen Theaterstadstuin

 

’s-HERTOGENBOSCH – De oude kloostertuin van het Liliane Fonds en de binnenplaats van de Koningstheateracademie waren oorspronkelijk met elkaar verbonden. In 2015 hebben het Liliane Fonds en wij het idee opgevat om de poorten van onze tuinen te openen voor het publiek. Sindsdien is er hard gewerkt om een Theaterstadstuin te realiseren waar iedereen – jong en oud – van kan genieten. Op zaterdag 13 mei wordt de Theaterstadstuin, in bijzijn van burgemeester Rombouts, officieel geopend.

“Er is sinds vorig jaar zomer veel veranderd op het terrein”, aldus Judith Schmitz-van den Berg van het Liliane Fonds. “In beide tuinen komt een podium waar optredens kunnen plaatsvinden. Daaromheen is er volop groen in de vorm van planten, bloemen, kruiden en fruit, en er staan bankjes. Tevens komen er wat kleine speeltoestellen voor de kinderen. We hebben geprobeerd de sfeer van een openluchttheater à la Vondelpark te creëren. De buurt is hier nauw bij betrokken. Inmiddels hebben we een groep van circa 10 enthousiaste, actieve vrijwilligers die zich bezighouden met het onderhoud van de tuin. Conform onze eigen missie hebben we er bovendien voor gezorgd dat de tuin rolstoeltoegankelijk is.”

 

Wensen voor de toekomst

“We willen zo weinig mogelijk eigen middelen inzetten omdat deze bedoeld zijn voor onze primaire doelstelling. Vandaar dat we het vooral moeten hebben van mankracht. We hebben een team van mensen – met naast de vrijwilligers medewerkers van onze eigen organisaties – dat er flink de schouders onder zet. Daarnaast proberen we nog steeds particulieren en bedrijven te vinden die de Theaterstadstuin willen ondersteunen. Hetzij als ‘Vriend’ door middel van geld, hetzij in natura. We hebben namelijk nog een aantal zaken op ons wensenlijstje staan, o.a. een boomhut, picknicktafels en een ‘buitenbieb’.”

 

Programma

De Koningstheateracademie verzorgt de programmering voor de Theaterstadstuin, die van start gaat op 10 juni. “Het is de bedoeling dat studenten en net afgestudeerden hier try-outs gaan verzorgen”, vertelt Corine Hulshof, derdejaarsstudent aan de Koningstheateracademie. “De locatie vormt een extra uitdaging, omdat we normaal gesproken vooral binnen spelen. Nu gebeurt dat in de open lucht, dicht bij het publiek.” Verwacht dus vooral veel cabaret, in alle mogelijke vormen. “Iedere tweede zaterdag van de maand zijn er optredens voor volwassenen. Iedere derde woensdag van de maand hebben we een kinderprogramma. De bibliotheek gaat hier in de zomer ook voorleesactiviteiten organiseren. Op zaterdagen en woensdagen is de tuin gewoon geopend voor publiek.”

 

Officiële opening

Wat staat er op 13 mei precies op het programma? Corine: “Vanaf 15.30 uur kunnen geïnteresseerden binnenlopen om de Theaterstadstuin te bewonderen. Om 16.30 uur verricht burgemeester Rombouts de officiële openingshandeling. Daarna volgen optredens van Roovers & van Leeuwen en Megan van Wees. Ook voor de kinderen is er iets leuks te doen.” Ondertussen zit ment niet stil; er zijn al contacten gelegd met verschillende bedrijven en instellingen, waaronder Social label, die de meubels voor de tuin laat vervaardigen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Judith: “We zijn tevens in gesprek met Cello om te kijken of we mensen met een beperking kunnen laten meewerken in de tuin in het kader van dagbesteding of leerwerkplan. Langzaam maar zeker groeit het steeds verder. Er is echt iets aan het gebeuren!”

Terug naar het overzicht

Bachelor of cabaret

KTA biedt de eerste en enige officiële HBO-opleiding aan tot cabaretier in Nederland. De Bachelor of Cabaret is een vierjarige voltijd opleiding.
Lees verder