Wat kun je ermee?

Waar leeft een cabaretier eigenlijk van?

Om te beginnen natuurlijk van optreden in theaters. Daar begon het voor de meeste cabaretiers mee, en veel van hen zullen dat ook altijd het belangrijkste vinden. Maar daarnaast doet praktisch elke cabaretier ook andere dingen. Als je de Koningstheateracademie hebt afgerond dan ben je een cabaretier die leeft van zijn talenten. Een cabaretier (m/v) die weet hoe hij zijn talent ook zakelijk in kan zetten.

In de praktijk

  • Pieter Derks werd bijvoorbeeld vooral bekend toen hij in DWDD elke vrijdag de week doornam. Hij werkt nog steeds als columnist voor NU.nl en de NieuwsBV op Radio 1. Hij neemt daarnaast ook deel aan tv-programma’s als De Slimste Mens, De Super Freek Show, etc.
  • Leo Alkemade (Alkemade & Bloemen) werkt veel als acteur, bijvoorbeeld in Shouf, Shouf, Habibi, Toren C, Missie Aarde en Kanniewaarzijn. Daarnaast maakt hij sketches voor radio en tv, bijvoorbeeld bij De Sluipschutters, Spijkers met Koppen en Vrijdagmiddag Live (Radio 1).
  • Jan Beuving schrijft liedteksten voor Karin Bloemen, Angela Groothuizen e.va., werkt als schrijver voor Het Klokhuis, is columnist voor het tv-programma Studio Voetbal, is sport-columnist voor De Volkskrant en is één van de taaldeskundigen van radioprogramma De Taalstaat.
  • Kiki Schippers schrijft regelmatig een Veertje (liedje) voor radioprogramma Andermans Veren, zit in het schrijfteam van Spijkers met Koppen, is druktemaker op Radio 1, maakt deel uit van singer-songwriter-collectief Het Nieuwe Lied, en maakte voor het zomer-radio-programma Twee aan Zee regelmatig een Schipperslied. Ook speelt zij met regelmaat bij zakelijke bijeenkomsten.
  • Katinka Polderman heeft een verhalenbundel geschreven, is columnist geweest voor Trouw en Spits, maakt liedjes voor Het Klokhuis en werkte mee aan een Zeeuwse kalender.
  • Nathalie Baartman is columniste voor Vroege Vogels, Dagblad Tubantia, de Theatermaker, en schreef (met Herman Finkers) mee aan de Twentse soapserie Van Jong Leu en Oale Groond.
  • Patrick Nederkoorn werkt veel als moderator, presentator en dagvoorzitter bij congressen en symposia, onder andere bij de DirectieColleges van Avicenna en Faces of Science (van o.a. de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschap), Hogeschool Arnhem Nijmegen, etc., en heeft naast zijn eigen programma een festivalprogramma met Oscar Kocken onder de titel Zomaargasten.
  • Jochen Otten is één van de Sluipschutters, is lid van comedy-collectief De Comedytrain, schreef voor ‘Dit was het nieuws’, ‘Spijkers met koppen’ en ‘Vrijdagmiddag Live’.

In de praktijk is het cabaretierschap dus veel meer dan alleen maar in het theater op het podium staan!

Maar wat kost dat nu eigenlijk, zo’n opleiding?

Haal talent in huis!

Meld je aan voor de Lammerentour en haal 3 cabaretiers in huis. Gratis!
Lees verder

Ervaring opdoen tijdens je studie

Uniek aan de KTA is dat je al tijdens je studie de mogelijkheid hebt om een deel van je collegegeld terug te verdienen. Je bent als cabaretier immers niet alleen kunstenaar, maar ook ondernemer!
Lees verder

BACHELOR OF CABARET

KTA biedt de eerste en enige officiële HBO-opleiding aan tot cabaretier in Nederland. De Bachelor of Cabaret is een vierjarige voltijd opleiding.
Lees verder