Dé opleiding tot cabaretier!

Bachelor of Cabaret is een opleiding tot cabaretier. Je bent een kritisch denker, je staat graag op het podium en je hebt humor. Dit zijn de kwaliteiten die wij in een aanstormend cabaretier zoeken. 

‘Dit Was Het Nieuws’ is op zoek naar een nieuwe schrijver, je biedt je aan bij een theatergroep als authentieke en spelende maker, je schrijft je in voor het Amsterdams Kleinkunst Festival, je gaat op tour langs kleine zalen met bevriende cabaretiers. Met de hbo Bachelor of Cabaret ben jij ontwikkeld tot volwaardig cabaretier. Je hebt een eigen expertise, maar weet je je talenten en vaardigheden in verschillende vakgebieden in te zetten.

Voor de Bachelor of Cabaret is een cabaretier een theaterpersoonlijkheid, die herkenbaar is aan een specifiek gevoel voor humor, een visie op de wereld en de vorm waarin dit alles wordt gepresenteerd. Kernvak van de opleiding is theater-maken, waarin we heel persoonlijk met jou en jouw specifieke talent aan de slag gaan. Daarnaast krijg je ook de technische vaardigheden van het acteren, componeren, improviseren, schrijven en zingen aangeleerd. Het bijwonen van voorstellingen is een essentieel onderdeel van het lesprogramma.

Wie zoeken we?

Wij zoeken jonge helden. Dwarse denkers. Die vragen durven te stellen. Aan zichzelf en aan de wereld om hen heen. Die met humor de wereld te lijf gaan. Fijngevoelige poëten, muzikanten en theatermakers die wat te zeggen hebben over de wereld. Omdat het er toe doet. Omdat de ander er toe doet. En omdat ze niet anders kunnen.

Deze jonge helden willen we ambachtelijk, inhoudelijk, theatraal en zakelijk trainen, zodat ze van hun eigenzinnigheid hun beroep kunnen maken. Tot in lengte van jaren

De Koningstheateracademie is in 1999 ontstaan omdat de oprichters (Anna Uitde Haag en Frank Verhallen) jonge, talentvolle cabaretiers zagen opkomen, en net zo snel weer zagen verdwijnen, omdat ze niet voldoende bagage hadden om zich op langere termijn staande te houden in het vak.

Avans

Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft in 2021 bekendgemaakt de Bachelor of Cabaret van de Koningstheateracademie, met ingang van 1 september 2022 volledig te bekostigen met overheidsfinanciering. Naast erkenning en financiering betekent dat ook dat de opleiding onderdeel wordt van Avans Hogeschool. Dit houdt in dat wij per 1 september 2022 een regulier tarief hanteren.

Let op: De Bachelor of Cabaret valt als opleiding sinds 2022 onder Avans Hogeschool. Dat betekent dat je je voor deze opleiding via StudieLink moet kunnen inschrijven. Om je inschrijven te vergemakkelijken kan je alvast je DigiD aanvragen als je die nog niet hebt. Deze is nodig voor StudieLink. 

Ben je enthousiast geworden over de opleiding?

Om toegelaten te worden tot de Koningstheateracademie moet je auditie doen. Voor seizoen 2024-2025 is de eerste auditieronde op 1 en 2 juni, en is de tweede ronde is op 15 en 16 juni 2024. Als je interesse hebt, zorg alvast dat je deze data in je agenda zet! Voor meer informatie over de auditie-procedure klik HIER.

De inschrijfdeadline is 1 mei 2024. Inschrijven doe je via StudieLink, als je je daar ingeschreven hebt wordt er vanzelf contact met je opgenomen. Tip: doordat wij met audities werken kan het zijn dat je niet bij ons kan komen studeren – zorg dus dat je je eventueel ook voor 1 mei al voor een andere opleiding inschrijft. 

collage_presentaties2

Kijk gerust nog even verder op de site, of klik hieronder  van de volgende informatie

Heb je vragen? Mail of bel ons gerust!

Haal talent in huis!

Meld je aan voor de Lammerentour en haal 3 cabaretiers in huis. Gratis!
Lees verder

Ervaring opdoen tijdens je studie

Uniek aan de KTA is dat je al tijdens je studie de mogelijkheid hebt om een deel van je collegegeld terug te verdienen. Je bent als cabaretier immers niet alleen kunstenaar, maar ook ondernemer!
Lees verder

BACHELOR OF CABARET

KTA biedt de eerste en enige officiële HBO-opleiding aan tot cabaretier in Nederland. De Bachelor of Cabaret is een vierjarige voltijd opleiding.
Lees verder