Audities

Om te studeren bij de Koningstheateracademie moet je eerst een toelatingsprocedure doorlopen.

 • Controleer of je aan de toelatingseisen voldoet (zie onder).
 • Je meldt je aan via Studielink. Selecteer de bacheloropleiding ‘Cabaret’ onder Avans Hogeschool. Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor de auditie. Je aanmelding moet binnen zijn vóór 1 mei.
 • Je kan via het online formulier onderaan deze pagina de benodigde documenten voor de auditie uploaden. De uiteindelijke inleverdatum van de documentatie is 15 mei.
 • Na de audities hoor je of je bij de opleiding bent toegelaten. NB: je bent pas ingeschreven als je jouw betaling via Studielink hebt geregeld!

Het is mogelijk dat we je niet kunnen toelaten of dat je toch voor een andere studie kiest. Houd er dan rekening mee dat je je bij een groot deel van de hbo-bacheloropleidingen slechts tot 1 mei kunt aanmelden.

Misschien heb je je eerder voor andere opleidingen aangemeld. Ben je bij ons toegelaten? Vergeet dan niet om je voor die opleidingen af te melden. Doe je dit vóór 1 september? Dan hoef je voor die opleiding geen collegegeld te betalen. Eventueel betaald collegegeld ontvang je retour.

Voor seizoen 2023-2024 zijn de audities op vrijdag 2 en zaterdag 3 juni 2023, de tweede ronde is op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni 2023.

Let op: tijdens de tweede ronde volg je twee dagen lang workshops van de belangrijkste vakken. Je dient deze twee dagen vrij te houden en aanwezig te zijn.

Wat houdt auditie doen in?

Wil je aangenomen worden op deze opleiding dan moet je deelnemen aan een auditie. Dit geldt voor de voltijdsopleiding, maar ook voor onze overige opleidingsvarianten. De auditie bestaat uit twee rondes. De eerste én tweede ronde zijn fysiek op de Koningstheateracademie, Havensingel 25, den Bosch.

Die eerste ronde bestaat uit:

 • Een Nederlandstalig lied. Let op de muzikale begeleiding. Wie zichzelf niet begeleidt of laat begeleiden of a capella zingt, kan gebruik maken van een karaokeband; ‘meezingen’ op een bestaande uitvoering is natuurlijk niet toegestaan. een piano en een muziekinstallatie zijn aanwezig. Je zorgt zelf voor de begeleiding of evt. andere instrumenten.
 • Een zelfbedachte mini-theatervoorstelling van maximaal vijf minuten, bestaande uit louter eigen gezongen en/of gesproken repertoire. Je presenteert dit materiaal als afgerond geheel.

Mocht je een eigen lied willen zingen, dan kan dit als onderdeel van je 5 minuten eigen materiaal. Hierna zing je dus ook nog een Nederlandstalig lied.

Voor de eerste ronde krijg je een tijdvak toegewezen op 2 of 3 juni. Je hoort uiterlijk één week van te voren wanneer je bent ingeroosterd. In verband met een grote aantal aanmeldingen kunnen we je niet in een ander tijdvak inroosteren op verzoek.

Op grond van de eerste auditieronde worden de auditanten geselecteerd die doorgaan naar de tweede auditieronde. Dit communiceren wij in de week na de eerste ronde. Houd de data van de tweede ronde dus vrij in je agenda, en zorg dat je beide dagen beschikbaar bent.

Tijdens deze tweede auditieronde bereid je opnieuw een Nederlandstalig lied voor en voer je wederom een zelfbedachte mini theatervoorstelling van maximaal vijf minuten op. Daarnaast volg je lessen in de hoofdvakken van de opleiding en verschillende improvisatieopdrachten. Tip: trek makkelijke kleding aan waarin je je vrij kunt bewegen.

Na de tweede auditieronde kun je worden toegelaten tot de voltijdopleiding, het voorbereidend jaar of de minor.

Wat zoeken we?

Wij zoeken:

 • Dwarse denkers, oorspronkelijke denkers
 • Met een groot rechtvaardigheidsgevoel
 • Met zelfkennis en met humor
 • Jonge helden die vragen durven te stellen, aan zichzelf en aan de wereld om hen heen
 • Fijngevoelige poëten, muzikanten en theatermakers die wat te zeggen hebben over de wereld omdat het er toe doet, omdat de ander er toe doet

De Koningstheateracademie levert jonge cabaretiers af die authentiek en eigenzinnig zijn in vorm en inhoud.

Wij zoeken studenten waarin wij de potentie zien om in vier jaar tijd uit te groeien tot cabaretiers die op een eigen en oorspronkelijke manier in woord, beeld en muziek kunnen vertellen wat ze te zeggen hebben, en die dit op geen andere plek kunnen doen dan in het theater.

Kosten voor auditie 

De audities zijn gratis.

collage_presentaties4

Waarop word je beoordeeld? 

Ben je een cabaretier?
De opleiding is specifiek gericht op het genre cabaret. Toch is dat ook weer een paraplubegrip voor schrijvers, zangers en acteurs die bewust kiezen voor het genre cabaret vanuit deze expertises. We willen dus te weten komen wat voor maker jij bent en waar je expertises liggen.

Hoe zit het met stem en lichaam?
Stem en lichaam zijn essentiële onderdelen van je performance. We willen weten in hoeverre stem en lichaam te ontwikkelen/ontwikkeld zijn, en of ze verder ontwikkelbaar zijn.

Hoe staat het met je motivatie?
Een cabaretier werkt vanuit een persoonlijk noodzaak om zijn/haar visie op mens en maatschappij kenbaar te maken. Wat drijft je/waarover moet je spreken? Dat zijn de vragen waarop we antwoord willen krijgen.

Hoe denk je over mens en maatschappij?
De cabaretier werkt vanuit zijn persoonlijke noodzaak en zet zijn eigen leven/verhalen in om zijn engagement kracht bij te zetten. In hoeverre ben jij in staat jouw particuliere fascinatie of jouw verhaal naar een hoger algemeen menselijk niveau te tillen? Ben je op de hoogte van actuele relevante ontwikkelingen in kunst, cultuur en maatschappij?

collage_presentaties2

Toelatingseisen

Voor toelating tot de voltijdopleiding dien je te beschikken over een HAVO-, VWO- of MBO-diploma. Een speciaal vakkenpakket is niet vereist.

Wanneer een student onvoldoende vooropleiding heeft, dient hij/zij een 21+toets te laten afnemen.

Aanmelding

Als je je via Studielink hebt aangemeld en van ons een uitnodiging hebt ontvangen dan kun je via het onderstaande formulier de benodigde documenten in leveren, voor 15 mei. We vragen je om je motivatie (waarom wil je deze opleiding volgen?), je CV en een foto van jezelf mee te sturen. 

Voor seizoen 2023-2024 zijn de audities op vrijdag 2 en zaterdag 3 juni 2023, de tweede ronde is op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni 2023.

Je bereidt voor:

 • Een lied uit de Nederlandse kleinkunst. Let op de muzikale begeleiding. Wie zichzelf niet begeleidt of laat begeleiden of a capella zingt, kan gebruik maken van een karaokeband; ‘meezingen’ op een bestaande uitvoering is natuurlijk niet toegestaan.
 • Een zelfbedachte mini-theatervoorstelling van maximaal vijf minuten, bestaande uit louter eigen¬ gezongen en/of gesproken repertoire. Je presenteert dit materiaal als afgerond geheel.
 • De auditie plannen we onder normale omstandigheden ‘live’. Mocht dit door corona niet kunnen, dan vragen we je dit materiaal in één filmpje (het liefst .mov, .mp4 of .mpeg-bestand) op te sturen naar secretariaat@koningstheateracademie.nl. Vóór 15 mei.
 • Tijdens de tweede auditieronde zal er gewerkt worden met improvisatieopdrachten; hieraan wordt meegewerkt door studenten van de opleiding.

Haal talent in huis!

Meld je aan voor de Lammerentour en haal 3 cabaretiers in huis. Gratis!
Lees verder

Ervaring opdoen tijdens je studie

Uniek aan de KTA is dat je al tijdens je studie de mogelijkheid hebt om een deel van je collegegeld terug te verdienen. Je bent als cabaretier immers niet alleen kunstenaar, maar ook ondernemer!
Lees verder

BACHELOR OF CABARET

KTA biedt de eerste en enige officiële HBO-opleiding aan tot cabaretier in Nederland. De Bachelor of Cabaret is een vierjarige voltijd opleiding.
Lees verder

Youtube kanaal