Ro, Rox, Roxy, Roxana Verwey

Docent Lecture Performance

Ro, Rox, Roxy, Roxana Verwey, 33 jaar jong, mens, zwarte Queer persoon met Afro-Surinaams en Inheemse roots. Geboren en getogen Rotterdammer, wereldburger, performer, maker, pedagoog, traveller, en levensgenieter. (Rotterdam, 1988)

Vanaf mijn 12e geef ik les. Ik ben begonnen met dansles geven, nadat ik mijn zus haar streetdance les moest vervangen. Sindsdien ben ik nooit meer gestopt met lesgeven en heb ik mijzelf leren lesgeven door op verschillende BO, VO en Jeugdtheaterscholen te werken.

Bij HipHopHuis, Young Stage (SKVR) en DOX heb ik mijn acteerskills mogen ontwikkelen en ging naast makende speler ook als trainer/docent aan de slag. Mijn opleidingen heb ik verder genoten bij CODARTS (docent dans) en AHK (Docerend Theatermaken).

Als acteur heb ik met heel veel mooie organisaties en mensen mogen maken en spelen. Bij verschillende plekken zoals Lost Project, KIP Republic, DEGASTEN, Wisdom Lanes: Gavin Viano-Fabri, Fadua El Akchaoui, Sarah Huygens en Alida Dors heb ik mooie maatschappelijk geëngageerde stukken mogen spelen. Ook ben ik te zien geweest in de jeugdserie “Spotlight” en ben in “Hufterproef”.

Als choreograaf en performance coach heb ik gewerkt met verschillende artiesten en gezelschappen. Zo choreografeerde ik bij X Factor (Orpheus), Lost Project (The World Is Yours), Homemade Productions (Pijnstillers de Musical). En heb ik 5 jaar lang bij Jeugdtheaterschool Haarlemmermeer:
Pier K, de musical producties mogen choreograferen. Hiernaast praat ik graag ook programma’s aan elkaar en ga ik graag in gesprek met mensen als host en moderator. Dit doe ik oa. bij Pakhuis de Zwijger, het Amsterdam Kleinkunst Festival en Afro Vibes.

Educatie en programma maken, waarbij het gaat over identiteit, veiligheid en verbinding is iets wat ik zowel in het onderwijs, als bij kunst- en culturele instellingen maak. De Niet-Westerse en Queer thema’s zijn voor mij hierin belangrijke thema’s.

Naast dit ben ik onderdeel van de adviesraad, Inclusie en Anti-racisme van Gemeente Rotterdam. Bestuurslid van thisisMAMA, een stichting dat zich richt op jong talent in de beeldende kunst. En zit ik in de adviesraad van Cultuur Coöperatie ‘t Gemaal op Zuid dat zich richt op kunst en cultuur in
Rotterdam Zuid. Hier maak ik tevens een Queer programmalijn, waarbij ik deze komende 4 jaar events organiseer en een onderzoek doe naar de veiligheid van BIPOC queer lichamen.

Door mijn passie voor wat ik maak als performer en maker wil ik verbinding maken, motiveren en inspireren.

Mijn artistieke doel als mens, maker, docent en beleidsmaker is vandaag om iedereen te latenervaren wat theater, dans, expressie of eigenlijk elke vorm van kunstuiting voor henzelf betekent. Dat deze kunst alles is wat beweegt en wat jou laat bewegen en hier het plezier daarvan te ontdekken. Door lessen, programma’s en workshops te ontwikkelen die aansluiten bij dit doel.

Binnen het theaterlandschap maak sociaal maatschappelijke multidisciplinaire voorstellingen, waar dans, theater, spoken word, multimedia samenkomen. In de toekomst heb ik mijn eigen theaterbedrijf, waar talent wordt ontwikkeld, passie wordt gevoed en je een ambacht kan leren, dat past bij wie jij bent en hoe je je het liefst uit. Ik wil een plek creëren waar een ieder welkom is, om in elke kunstvorm zich te uiten. De focus is op de zwarte gemeenschap, zodat deze een safe space heeft binnen het huidige theaterlandschap.

Een plek creëren waar alle energieën samen kunnen komen en veilig kunnen zijn!

Altijd op zoek naar mogelijkheden door middel van improvisatie.

Haal talent in huis!

Meld je aan voor de Lammerentour en haal 3 cabaretiers in huis. Gratis!
Lees verder

Ervaring opdoen tijdens je studie

Uniek aan de KTA is dat je al tijdens je studie de mogelijkheid hebt om een deel van je collegegeld terug te verdienen. Je bent als cabaretier immers niet alleen kunstenaar, maar ook ondernemer!
Lees verder

BACHELOR OF CABARET

KTA biedt de eerste en enige officiële HBO-opleiding aan tot cabaretier in Nederland. De Bachelor of Cabaret is een vierjarige voltijd opleiding.
Lees verder